Preventief bestrijden met natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
Als er iets is waar we dit jaar niet op zitten te wachten, is het de eikenprocessierups wel. De vervelende rupsen die in april uit hun ei komen, schieten in juni al hun eerste haren af. Voorkomen is beter dan genezen! Met deze producten stimuleer je de komst van natuurlijke vijanden, die helpen de nare beestjes op te eten nog voordat ze overlast veroorzaken.
![eikenprocessierups-3 eikenprocessierups-3](https://border.nl/wp-content/uploads/2021/03/eikenprocessierups-3.jpg)
Kunnen we straks heerlijk naar buiten, is het weer oppassen voor de nare brandharen van de eikenprocessierups. De haartjes van de rups veroorzaken klachten en irritaties aan huid en luchtwegen. Daar zitten we dus echt niet op te wachten. Dan is voorkomen dus beter dan genezen.
Verhoog de biodiversiteit
De eikenprocessierups komt normaliter, zoals de naam al doet vermoeden, voor in eiken bij parken, bossen maar ook gewoon in de tuin. Het bestrijden van de eikenprocessierups begint bij het maken van een aantrekkelijk leefgebied voor allerlei soorten dieren, oftewel het verhogen van de biodiversiteit. Hierdoor spot de natuurlijke bestrijder die afkomt op het gunstige leefgebied de processierups eerder en kunnen ze worden opgegeten.
![eikenprocessierups-2 eikenprocessierups-2](https://border.nl/wp-content/uploads/2021/03/eikenprocessierups-2.jpg)
Natuurlijke vijanden
De processierups trekt in zijn verschillende stadia overigens diverse vijanden aan.
Zo voedt de winterkoning, roodborst, pimpelmees en sprinkhaan zich voornamelijk met de eitjes en worden de larven veelal gegeten door de koolmees, ringmus en boomklever.
Ook staan de jonge rupsen op het menu bij lieveheersbeestjes en de larven van wespen.
De nachtvlinder die uit de rups ontpopt in september is overigens weer favoriet bij vleermuizen. Één vleermuis kan per nacht wel 100 nachtvlinders eten, wat op lange termijn wel duizenden processierups eitjes scheelt.
Door het seizoen heen hebben we van de eikenprocessierups in meer- of mindere mate overlast.
- April / mei Jonge rupsen; Overlast is vaak nog zeer beperkt
- Juni / Juli: Rupsen met brandharen: Overlast is flink, de rupsen schieten brandharen af.
- Juli / Augustus: Poppen: Veel overlast door erg veel brandharen in nesten.
- augustus / september: Vlinder, van de vlinders op zich hebben we weinig last. Wel zijn er nog veel brandharen in de lege nesten.
Net gelegde eitjes (brandharen in lege nesten) - va. oktober tot maart Eitjes: deze geven weing overlast.
Stimuleer natuurlijke vijanden, deze kun je naar je tuin lokken, om zo de verspreiding van de nare beestjes te voorkomen én te verhelpen.
Zo biedt een bloemrijke omgeving door het zaaien van aantrekkende bloemenmengsels, een plek waar insecten, vogels en vleermuizen zich thuis voelen.
Nestkasten geven vogels en insecten die de rups eten een plek om in te schuilen.
Een vogel - of bijenbad, verhoogt ook de biodiversiteit en maakt de leefomstandigheden voor natuurlijke bestrijders nog gunstiger.