Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Engerlingen

De schrik van de tuinier

Engerlingen zijn de larven van de Meikever, Junikever en de Rozenkever. 

Zoals de naam van de eerstgenoemde al doet vermoeden is de Meikever rond de maand mei het meest actief. Vooral de vraat aan het gewas (o.a. Linden, Beuken, Haagbeuken) is zeer opvallend. Rupsen vreten meest vanaf de rand van het blad. De Meikever vreet vooral midden in het blad.

Schadelijk?

Op zich is, buiten het cosmetische vlak, de schade voor de planten vrij beperkt. Zolang er voldoende bladoppervlakte overblijft voor de assimilatie (stofwisseling van de plant) is er nauwelijks groeischade.

Waarom toch handelen?

Het grotere probleem speelt zich onder het aardoppevlak af. Volwassen Meikevers (en de Junikever/Rozenkever) gaan zorgen voor nageslacht. Zij leggen hun eitjes op een geschikte plek waar voldoende voedsel, dus toekomst is voor de volgende generatie. De larven die vervolgens uit de eitjes komen zijn zeer vraatzuchtig en doen zich tegoed aan de plantenwortels. De larven (engerlingen) van de meikever blijven tot 3 jaar aanwezig en groeien in deze periode flink, ze zijn waargenomen tot een diepte van bijna 1 meter!

Deze vraatschade aan de wortels is niet altijd direct waarneembaar maar zorgt geregeld voor het afsterven van gewassen. Een appelboom die “opeens” afsterft of een beukenhaag waar zomaar een deel dood gaat. Plantjes die verdrogen terwijl u toch echt veel water geeft. Dit is maar een klein voorbeeld van gevallen wortelschade.

Schade aan wortels herstelt zich langzaam en uitsluitend als er voldoende voedsel en vocht aanwezig is.

Pas op!

Juist de nieuwe jonge wortels zijn zeer aantrekkelijk voor de engerlingen en de kans is daarna groot dat de plant zich niet tweemaal kan herstellen. Zorg dus bij een aantasting voor de meest ideale omstandigheden voor herstel.
Vocht, lucht en voeding zijn essentieel voor een gezonde groei.

Op warme en droge dagen (zeker bij enige wind) hebben planten veel vocht nodig. Een beschadigd wortelgestel kan dan niet voor voldoende aanvoer zorgen. Geef daarom regelmatig water, doe dit gedoseerd en niet overmatig.

Sluipmoordenaar!

Verdroging is zeer verraderlijk. Zodra je aan het gewas ziet dat er onvoldoende vocht is dan is de uitdroging al behoorlijk ver. Een vitale plant heeft een groot herstelvermogen maar een plant met aangevreten wortels krijgt het zwaar.

Voor heesters en bomen (een grootwortelgestel) is het bereiken van vocht na het afvreten van een deel van de wortels haalbaar) voor vaste planten en gazon is vochtgebrek bij droge perioden veel sneller een probleem.

Biologisch oplossen

Natuurlijk willen wij niet het hele ecosysteem omver werpen om onze planten te beschermen. Daarom zijn wij blij met de biologische ‘verdrijvers’
Deze middelen maken de omgeving en de planten onaantrekkelijk voor de nakomelingen van de kevers. Bij tijdig gebruik zullen de volwassen kevers ervoor kiezen hun eitjes op een geschiktere plek te leggen (dus niet in uw tuin).

Wij adviseren daarom bij de eerste tekenen van vraatschade aan het gewas een eerste behandeling en deze herhalen na 4-5 weken (zie gebruiksaanwijzing). Wij hebben goede resultaten met onderstaande producten, ze werken beide op min-of-meer dezelfde wijze. De kevers mijden uw tuin grotendeels en de schade blijft beperkt.

De genoemde middelen zijn ook toegestaan in de biologische groenteteelt en beschermen mede tegenvraatschade aan aardappelen, bieten, prei en wortelen (hiervoor is een nabehandeling wenselijk)