Help..een luis!

Vooral in het voorjaar en vroege zomer worden we soms verrast door ongewenste insecten. Met name bladluis kan zich explosief manifesteren en in een korte tijd uw rozen (of andere planten) bedekken met een flinke kolonie.

Is dit erg?

In principe zijn wij blij met (een paar) luizen. Dit toont overduidelijk dat wij op de juiste weg zijn met het biologisch kweken en tuinieren. Door geen gebruik te maken van chemische verdelgers hebben insecten de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Een overgroot deel van deze insecten zijn bijzonder nuttig voor de natuur en daarmee vanzelfsprekend ook voor ons. Denk bijvoorbeeld aan de Bij voor bestuiving van gewassen.

Ecostysteem

De natuur regelt in een gebalanceerd ecosysteem eigenlijk zichzelf. Zijn er veel luizen op een gegeven moment dan duurt het vaak niet lang voordat dit weer wordt beperkt door o.a. lieveheersbeestje en bijvoorbeeld koolmeesjes.

Schade?

Zodra een luis aan uw planten gaat zuigen maakt ze een klein wondje. Een paar wondjes is geen probleem voor de plant (zie het als een muggenbult op uw arm). Wordt uw plant echter bedolven onder de luizen dan kan ik mij voorstellen dat u niet wilt wachten tot de natuur zichzelf gaat reguleren. Voor bladziekten (schimmels) zijn de vele kleine wondjes van luizen een gemakkelijke entree en daarnaast is een roos, bedolven onder luizen een minder fraai gezicht.

Biologische Oplossing

Veel chemische middelen werken zeer rigoureus waarbij ook de vele nuttige insecten (en het bodemleven) worden vernietigd. Als natuurmens weet ik inmiddels dat het middel in veel gevallen erger is dan de kwaal.

Daarom zijn wij, op kwekerij De Border, al geruime tijd gifloos. Het plaatsen van een bijenstal op ons kweekveld heeft de definitieve doorslag gegeven.

Is er op een gegeven moment een te grote populatie luizen (of andere ongewenste insecten) dan kunnen wij zorgen dat onze planten minder aantrekkelijk worden om aan te zuigen (of vreten). Met pireco Bladinsecten zullen luizen en kevers uw planten mijden en op zoek gaan naar andere planten. Een enkele 'stoere' luis zal misschien nog een poging wagen maar deze kan al snel prooi worden voor de inmiddels ruim aanwezige natuurlijke vijanden. De natuur houdt het evenwicht en soms helpen wij haar met een klein zetje in de goede richting. Het streven naar een luisvrije tijd werkt uiteindelijk averechts.

Voorkomen of genezen?

Het valt op dat gezonde planten minder luizen, schimmels en andere ziekten oplopen. De juiste standplaats en een uitgebalanceerde voeding maakt planten sterker en zorgt voor een hoge natuurlijke weerstand. De bodemgesteldheid speelt, naast zonlicht, een grote rol in het welzijn van planten. Besteedt daarom zorg aan uw bodem, hoe beter deze aansluit bij de natuurlijke (ideale) situatie hoe gezonder uw planten.
Wordt een eventuele insectenplaag te groot en/of vindt u het wegjagen geen goed idee dan zijn middelen met Pyrethum als werkzame stof (o.a. Spruzit) een biologisch doeltreffend middel. Ons advies is echter:

Stappenplan

  1. Juiste standplaats, licht, lucht, zon of (half) schaduw
  2. Goede groeiomstandigheden (bodem)
  3. Voldoende vocht.
  4. Juiste voeding, ook de mineralen! Mineralen zijn de 'vitamines' voor de plant.
  5. Planten onaantrekkelijk maken --> Pireco
  6. Biologisch ingrijpen, indien bovenstaand niet voldoende helpt--> Pyrethrum (Spruzit)
  7. Willen we echt chemisch verder?
    Kies dan een middel die eventueel de nuttige insecten spaart, volg de gebruiktsaanwijzingen en dosering naukeurig op.
Winkelwagen
Scroll naar boven
preloader