Klusjes voor de winterperiode

Verwijder blad van het gazon

Zodra de bladeren van de bomen (en heesters) vallen, is het belangrijk dat het gras zo snel als mogelijk bladvrij wordt gemaakt.
Gras blijft zolang de tempertuur boven de 10°C blijft doorgroeien.
Voor groei is licht maar ook lucht noodzakelijk.
Als er teveel afgevallen blad op het gras ligt kan het gras hieronder al vrij snel verstikken.  Zeker bij vochtige weersomstandigheden wordt blad snel een een verstikkende deken.

Zeker als het gras langzaam groeit onstaan er kale plekken. Deze vormen voor onkruid en mos een gemakkelijke mogelijkheid om toe te slaan.

Als het blad is geruimd doe je het gras ene groot plezier met kalk. Kalk is niet een echte bemesting maar is wel belangrijk voor de groei van planten.  Daarnaast beperkt kalk de verzuring van de bodem en remt hierdoor de vorming van mos.
Kalk zorg voor het vasthouden van meststoffen in de bodem en geeft deze later langzaam weer af.  Daarom adviseren wij kalk te strooien de de periode dat planten niet of weinig groeien.

blad-op-gras-240
blad-op-gras-b-240

Blad in borders of tussen heesters

Blad kan in de borders of onder heesters een welkome aanvulling zijn. Verterend blad zal zich vrij snel omvormen tot een humusrijke voedingslaag dat vocht kan bufferen en het bodemleven stimulleert.

Voor wintergevoelige vaste planten kan een flinke laag blad bescherming bieden tegen de winterse kou.  Wacht met afdekken van vaste planten totdat deze volledig zijn afgestrorven om rotting van het gewas te voorkomen.
Wintergroene planten het liefst niet met blad afdekken. Als wintergroende planten een bescherming tegen vorst en kou nodig hebben dan hebben dennetakken of een pluk stro de voorkeur.

Shopping Cart
Scroll naar top