Klimrozen

Klimrozen en Ramblers

Klimrozen en ramblers zijn onmisbaar voor kleur op ooghoogte. De doorbloeiende klimrozen kunnen op vele manieren worden gebruikt en maar weinig planten geven zoveel kleur in de tuin. Klimrozen en Ramblers worden meestal gebruikt als bekleding van huis- en tuinmuren en schuttingen maar kunnen ook uitstekend groeien op pilaren, bogen, pergola’s en over hekken. Klimrozen en ramblers zijn sterk aan elkaar verwant. Zij maken lange twijgen welke met enige ondersteuning een pergola, prieel, muur, tuinhek, schutting, schuurtje kunnen begroeien. De groep klimrozen kunnen we verdelen op veel manieren maar wij hebben gekozen voor:

Doorbloeiende klimrozen.

Om het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij een selectie gemaakt van onze meest verkochte doorbloeiende klimrozen en ramblers. Kijkt u gerust even rond, heeft u vragen of wilt u graag meer informatie omtrent een specifieke roos, neemt u dan even contact op met onze klantenservice.

Onze toppers staan hieronder vermeld

De doorbloeiende klimroos wordt over het algemeen 2 tot 4 meter hoog. De bloei start begin van de zomer en kan daarna (soms met bloeigolven) doorgaan tot in de late herfst. Er zijn grootbloemige, kleinbloemige en geurende klimrozen en klimrozen welke zelfs op een noordmuur kunnen groeien. Bottels komen zelden voor. Er zijn ook doornloze klimrozen en bijna doornloze klimrozen, deze zijn erg geschikt voor bijvoorbeeld rozenbogen of plekken waar ze dichtbij een tuinpaadje moeten staan. De doorbloeiende klimroos heeft altijd ‘iets’ nodig op tegenaan te groeien. Onze border-zuil is hiervan een goed voorbeeld. Eigenlijk moeten we spreken over lei-rozen in plaats van klimrozen, omdat men deze zelf moet leiden. Doorbloeiende klimrozen bloeien het best op oude twijgen.

Ramblers:

De eenmaal-bloeiende klimrozen bloeien zoals de naam al doet vermoeden jaarlijks een keer. Maar dan gaat ook echt alles uit de kast. Vaak is er dan geen enkel blaadje meer te zien en is het een grote bloemenzee. De bloei is vanaf het eind van de lente en daarna wordt veel energie gestoken in groei en vaak ook bottels. Er zijn ramblers welke wel tot 10 meter in een oude fruitboom kunnen klimmen. Ook zijn oude tuinschuurtjes of priëlen een geliefd object om te begroeien.

Ook als vrijstaande struik kunnen klimrozen uitgroeien tot fraaie solitairen tot ruim 2 meter hoog. De eerste bloemen verschijnen in juni en de eerste vorstperiode maakt een einde aan de bloemenpracht. De meeste doorbloeiende klimrozen verlangen een luchtige en zonnige plek. Enkele soorten kunnen met minder zon toe en zelfs flink bloeien op een noordmuur.

Stamrozen:

Een stamroos is een sieraad voor uw tuin, border of bloembak. De stam maakt het mogelijk om onder de fraaie rozenbloemen andere rozen of vaste planten te plaatsen waardoor er meerdere etages bloemen ontstaan. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt.

Wilt u klimrozen combineren met een Clematis (wat overigens een fraaie combinatie kan zijn), dan is het beste de klimroos een jaar eerder te planten en pas later de Clematis. De plantafstand tussen 2 klimrozen is, afhankelijk van de groeikracht van de soort, 1 tot 2 meter.

Tip: Klimrozen zijn bijzonder waardevol voor kleur op enige hoogte. Een doorbloeiende klimroos eventueel in combinatie met een Clematis in een rozenzuil is een lust voor het oog.

Winkelwagen
Scroll naar top