Aanaarden van rozen

Het aanaarden van rozen is een adequaat middel om je rozen te beschermen tegen strenge vorst.
Graaf met een schop aarde tussen de rozen weg en werp de aarde tegen het hart van de rozenstruik.
Hierdoor ontstaan er heuvels van aarde met daarin de rozenstruiken die tot in het hart zijn bedolven met aarde.

In perioden met strenge vorst is op deze manier de entplaats (de plek waar de wortel en de kroon samenkomen) beschermd tegen vorst en tegen uitdroging.

In perioden met strenge kou (vaak oostenwind) kan de temperatuur ver onder 0 zakken.  De droge schrale wind maakt het voor planten extra zwaar.  Een laag aarde beschemdt de struiken tegen invriezen.

Tip:
verwijder voordat u gaat aanaarden (aanheuvelen) oude dode takken en kleine (te dunne) twijgen.  Dit maakt het weer afaarden in het voorjaar een stuk gemakkelijker.

In de ontstane geulen tussen de rozenstruiken kunt u gemakkelijk koemest en kalk strooien.  De mest en kalk kan gedurende de winter inwerken en oplossen.  In het voorjaar wordt tijdens het ontaarden alles in een werkgang netjes ondergewerkt.

Wacht niet tot het echt gaat vriezen met aanaarden. Als de aarde bevroren is wordt het al snel moeilijk (of zelfs onmogelijk) om de aarde goed te bewerken. Het risico dat we onnodig hebben aangeaard nemen we op de koop toe  "Beter safe dan sorry"

txt-aanheuvelen4

Oude stalmest is een goede bodemverbeteraar maar is vrij moeilijk te verkrijgen. Gedroogde koemest is een goed alternatief.
Het is gemakkelijk te verdelen en verrijkt de bodem en stimuleert het bodemleven.

txt-aanheuvelen5

Lavameel is een zeer goede bemester voor rozen.  Het maakt de grond minder zuur en versterkt de weerstand van de roos waardoor schimmels minder kans krijgen.

txt-aanheuvelen1
txt-aanheuvelen2
txt-aanheuvelen3
txt-aanheuvelen6
Shopping Cart
Scroll naar top