Copy of Plantadvies rozen

Rozen spreken tot de verbeelding en geven veel kleur aan de tuin. Kies de juist standplaats voor een optimaal resultaat. Rozen houden van veel zonlicht en een goede vochtige bodem.
Juist bij een nieuwe aanplant kun je hier rekening mee houden. In volgorde van belangrijkheid:
1: standplaats 2: gezond wortelgestel 3: vocht 4: voeding 5: snoeien en verzorging
Het snoeien dient zich aan na het eerste groeiseizoen.
Voor de overige punten kunnen wij je helpen met de artikelen onder aan deze pagina:

1: Standplaats; bij voorkeur zonnig en luchtig

Rozen zijn, zoals veel bloeiende planten, echte zonaanbidders. Ze staan graag op een warme en luchtige plek.
De standplaats kun je eigenlijk alleen bepalen bij de aanplant, nadien kun je hier weinig aan veranderen.

2: Gezonde wortels

Rozen, zijn harde werkers, ze bloeien, afhankelijk van het type, uitzonderlijk lang of rijk. Dat jaar na jaar volhouden vraagt veel energie en hiervoor is een gezond wortelgestel zeer belangrijk.

Vaak zien we na een (paar) jaar de gezondheid van rozen langzaam achteruit gaan. Vaak is dit het gevoel van rozenmoeheid. Rozenmoeheid wordt veroorzaakt door rozenaaltjes. Deze aaltjes zijn zeer klein en niet met het blote oog te zien. Ze zijn dol op jonge rozenwortels waardoor het wortelgestel zich niet of onvoldoende kan ontwikkelen. De roos kan hierdoor steeds minder vocht en voeding opnemen. Langzaam maar zeker wordt ze zwakker en is dan gevoeliger voor bladzieken, schimmels en insecten. Met rozenstart krijgt het wortelgestel een nieuwe boost en kan zich flink uitbreiden. Het lijkt alsof er geen rozenaaltjes meer bestaan. Je kunt met rozenstart zelfs rozen planten op minder ideale plekken of op plekken waar al eerder rozen hebben gestaan. Bij nieuwe rozen kun je rozenstart direct op de wortels strooien voor optimaal resultaat. Bij bestaande rozen breng je rozenstart zo dicht mogelijk bij de wortels (gaatjes prikken rondom je roos en hierin rozenstart strooien. Oude en nieuwe rozen verdienen rozenstart. Zolang er geen kunstmest en geen gifstoffen worden gebruikt (bij telen zonder chemische middelen!) blijft rozenstart actief en je rozen gezond.

3: Vocht  

Geef regelmatig water, zeker gedurende het eerste groeiseizoen.  Rozen wortelen vrij diep en als uw rozen eenmaal “doorworteld” zijn is er minder urgentie.

Wel blijft van kracht”: zodra je ziet dat je rozen (of andere planten) te droog staan is het eigenlijk al te laat en zal de bloei afnemen of zelfs uitblijven.

4: Rozenmest 

Rozen bloeien maandenlang, jaar na jaar en dat vergt veel energie. Het spreekt daarom voor zich dat rozen veel voeding vragen. Kies voor speciale rozenmest zodat de bloei optimaal blijft zonder (te) lange stengels. Onze bio-Rozenmest zorgt voor aanhoudende knopvorming en fris dondergroen blad. 1 liter rozenmest is voldoende voor 30 rozen.
5 liter rozenmest voor 150 rozen (eenmalig te bemesten)

Wij bemesten onze rozen om de 6-8 weken afhankelijk van het weer. Geef altijd royaal water na het mesten, de voedigsstoffen hierdoor komen sneller beschikbaar.

Na eind augustus kun je stoppen met de bemesting.

Het planten & Rozengrond 

Een gezonde roos heeft mooi groen loof en stevige sterke twijgen. De bloemen kunnen, afhankelijk van het type roos, vrij groot worden en dan is een sterke struik belangrijk om deze zware bloemen te dragen. Rozen houden van een voedzame , humusrijke iets vochtige en licht kalkrijke grond.

Juist bij een nieuwe aanplant heb je de ultieme kans je bodem flink te verbeteren. Graaf een royaal plantgat (minimaal 40x40x40 cm.) spit de bodem van dit gat nog iets los.

Meng de vrijgekomen grond half-om-half met goede potgrond (beter nog: onze speciale rozengrond). Vul het platgat voor een deel met het mengsel.
Plaats je roos in het plantgat met de oculatieplek net onder het maaiveld. (zie tekening). Vul het plantgat verder tot het juiste nivo.
Druk de aarde rondom de roos goed aan en geef daarna royaal water. planten van (wortelgoed)rozen

5: verzorging / snoeien 

Wij geven gedurende het jaar verschillende tips (en zelfs snoei-workshops)  om je te helpen gezonde rozen te krijgen of houden.

Hieronder een aantal specifieke producten voor gezonde rozen.

Winkelwagen
Scroll naar boven
preloader