Tuinkalender: Tuintips Oktober

Tuin en borders

Borders

 • Nu de dagen korter worden zal een aantal planten in de winterslaap komen. Knip rottende bruine bladeren zoveel als mogelijk weg. Siergrassen en planten die stevig blijven staan laten wij het liefst staan. Dit geeft een speels effect in de winter, is vaak beter voor de planten en de tuindieren (egels, eekhoorntje, insecten en vogels) zijn je dankbaar.
 • Oktober is een heel goede maand om je border opnieuw in te richten. In de eerste plaats is de temperatuur lekker aangenaam om in je tuin te werken. Daarnaast zijn planten zijn nog goed herkenbaar waardoor het herplanten gemakkelijker is. De bodem is nog warm; hierdoor kunnen ze zich nog 'zetten'. En voor aanvullingen: er is volop keus, en je bent de grote meute die in het voorjaar gaat klussen, een stap voor.
 • Wil je nieuwe rozen gaan planten dan kun je vanaf eind oktober "Wortelgoed" kopen. Deze komen uit de nieuwe oogst en zijn vaak, bij grotere groepen, een stuk voordeliger.  Maak alvast ruimte op de plekken waar je rozen wilt gaan planten en verbeter de grond alvast.

Potten en Kuipplanten:

 • Zeker in de nazomer kun je nog volop genieten van kuipplanten en bloembakken. Let echter op dat de temperatuur in de vroege morgen flink kan dalen. Zeker bij helder weer is een paar graden nachtvorst niet ondenkbaar. Om te voorkomen dat je bloeiende potten bevriezen kun je ze in deze periode dichter bij het huis zetten en als er nachtvorst wordt voorspelt eventueel in een schuurtje, serre of kasje zetten. Overdag staan ze graag weer op het terras.

Bloembollen

 • In oktober worden de meeste voorjaarsbloeiende bloembollen geplant. Tulpen, narcissen zijn natuurlijk onbetwist het bekendste maar er zijn veel andere leuke waardevolle bloembollen kijk eens welke soorten wij voor je hebben geselecteerd.

Moestuin

 • De laatste oogstdagen voor boontjes, bietjes en de verschillende koolsoorten komen weer in zicht.  Boerenkool en de andere wintergroenten hebben nog wel even de tijd.
 • Appels en peren zullen inmiddels wel zijn geoogst, denk eraan dat je de oogst (indien opgeslagen) ze regelmatig gecontroleerd. Zijn er veel appels en/of peren dan is het (laten) persen een leuk idee.

 

Gazon

 • Zodra de temperatuur lager wordt zal het gras minder snel groeien. Vaak is, later in het jaar, 1 keer per week maaien voldoende. Later in het jaar kun je ook eens een week overslaan.
 • Belangrijk is je grasmaaier iets hoger af te stellen. Hierdoor wordt het gras sterker en geef je onkruid en mos minder kans.
 • Als er tijdens de eerste herfststormen veel bladeren op het gras waaien adviseren wij je om deze te verwijderen. Hierdoor krijgt je gras voldoende licht.
 • Het geven van gazonmest, en dan bedoelen wij de speciale Najaarsmest, is de laatste jaren steeds meer in trek. Het blijkt dat je gras veel sterker en met minder last van onkruid en mos de winter doorstaat als je een najaarbemesting geeft.
980x96 verk
Winkelwagen
Scroll naar boven
preloader